Új jelszó kérése

Árgarancia

Amennyiben más helyen - hivatalos magyar forgalmazónál - kedvezőbb áron találja meg a kívánt terméket, jelezze, mert versenyezni szeretnénk Önért!

Kategóriák

  Hírlevél

  Fizetési megoldás

  Távcsövek

  Fő kategória >Távcsövek

   

  Távcsövek

  A távcsövek alapvető célja, hogy felnagyítsanak és „közelebb hozzanak” dolgokat. Alkalmasak kiránduláshoz, egyes sportokhoz, vadászathoz és egyéb beltéri és kültéri eseményekhez.

  Távcső vásárlása esetében három fő jellemzőt kell figyelembe venni: a nagyítást, az objektív átmérőjét és a látómezőt, illetve a betekintési távolság, a közelpont és a kilépőpupilla is fontos lehet. E paraméterek alapján kiválaszthatjuk az alkalmazási területnek legjobban megfelelő távcsövet.

  Nagyítás

  Egy távcső nagyítása a legfontosabb paraméter, ami alapján válogathatunk. Egy távcső esetében a 8x40-es számpár első fele azt jelenti, hogy a tárgyakat 8-szor nagyobbnak (vagy közelebbinek) látjuk vele, mint szabad szemmel. Egy 10x50-es távcső pedig tízszeres nagyítást tesz lehetővé.

  Objektív

  A távcső teljesítményét a frontlencsék átmérője határozza meg. Egy 8x40-es távcső esetében például a 40-es szám a frontlencsék átmérőjét jelzi milliméterben megadva. A lencsék átmérőjétől függ a látott kép fényereje, mely azoknak lehet kiemelkedően fontos, akik kevés fény mellett használják a szerkezetet, mint például a vadászok, madarászok, hajósok. Minél nagyobb az objektív átmérője, a lencsék annál több fényt engednek be. Viszont a nagy lencsével rendelkező távcsövek hátránya, hogy nagyobbak, nehezebbek és emellett drágábbak is.

  Látómező, látószög

  A látómező az 1000 méter távolságban belátható ívszakasz nagyságát jelenti. Általában minél kisebb a távcső nagyítása, annál nagyobb a látómező. A látószög a látómező és az objektívlencse középpontja által bezárt szöget jelenti. A látómező és látószög jelentősége, hogy minél nagyobb ez az érték, annál könnyebb megtalálni a keresett dolgot, például könnyebben kiszúrhatunk mozgó célpontot. Azonban a széles látószögű távcsövek gyakran kisebb betekintési távolságot biztosítanak, ami a szemüvegesek dolgát megnehezítheti.

  Betekintési távolság

  Különösen a szemüvegesek szempontjából lehet fontos paraméter a betekintési távolság, ugyanis egyes távcsövek lényegesen kisebb látóteret produkálnak, mellyel megnehezíthetik a használatot. Szemüvegben való használathoz érdemes 15mm-nél nagyobb betekintési távolságú távcsövet választani.

  Közelpont

  Bármire is használjuk a távcsövet, fontos paraméter lehet még a távcső közelpontja. A közelpont az a legkisebb távolság, mely esetében a távcsövet még élesre tudjuk állítani.

  Kilépőpupilla és szürkületi érték

  A gyenge megvilágításnál történő alkalmazhatóság e két paramétertől függ. A kilépő pupilla annak a fénysugárnak a vastagsága, mely a távcső okulárján kilép. Közelről belenézve a távcső szemlencséjébe, egy kisméretű világos körterületet látunk, ez a kilépőpupilla. Nagyobb átmérőjű kilépő pupilla esetén fényesebb képet látunk, azaz világosabb lesz a szürkületi kép. A nagyobb kilépőpupilla megkönnyíti a képretartást, ha nem szilárd talajon, hanem például egy himbálózó vitorláson állunk.

  A kilépőpupilla mellett fontos még a szürkületi érték. Ha rossz fényviszonyok között kívánunk vadászni -például ködben, hajnalban vagy alkonyatkor-, a nagyobb szürkületi értékű távcső jobban használható.

  Tehát minél nagyobb a távcső kilépő pupillájának átmérője és a szürkületi értéke, annál jobban használhatjuk gyengébb fényviszonyoknál.

  Távcső típusok

  Kereső távcsövek

  A keresőtávcsövek alkalmasak túrázáshoz, hobbi kiránduláshoz, állatmegfigyeléshez, különböző sportrendezvényekhez. Madárleshez kifejezetten ajánlják e távcsöveket, melyek világos, tiszta látképet biztosítanak, így lehetővé válik a természetes élőhelyen való megfigyelést.

  Egyes távcsöveket kifejezetten beltéri használatra, például színházi előadásokon való alkalmazásra terveztek.

  Az általános célokra kialakított eszközök számos helyzetben ideálisak, legyen szó akár sportesemények figyelemmel kíséréséről, utazásról vagy mindennapi eseményekről.

  Egyes távcsöveket pedig minden funkcióval elláttak, melyek a kültéri használatot, strapabírást szolgálják: találhatunk vízálló, páramentesítő bevonattal rendelkező, erős szerkezetű, masszív felépítésű, magas klímatűrésű, időjárásálló kivitelezésű eszközöket is, melyeket a legmostohább kültéri körülményekhez terveztek.

  A fejlettebb távcsövek már tartalmaznak extra tulajdonságokat is, mint például a szabályozható pupillatávolság, tükröződésmentes lencsék, változtatható szögű prizma (VAP), képstabilizátor (IS). A giroszkópok érzékelik a legcsekélyebb mozdulatokat is, a mikroprocesszor által vezérelt speciális prizmák korrigálják a bejövő fény törésszögét, a rázkódáscsökkentési rendszerek pedig bármilyen nehéz körülmények között stabil kézbentartást biztosítanak.

  Vadász távcsövek

  A keresőtávcsövek sokoldalú szerkezetek, rengeteg felhasználási területen hasznukat vehetjük. A kategórián belül találhatunk kifejezetten vadász távcsöveket, melyek kiválóan alkalmasak nagy területek és a vadak megfigyelésére, és tiszta látómezőt biztosítanak.

  A Nikon vadász távcsövei közül a Monarch típusok mind vízállóak és páramentesek, melyek rendkívül hasznos tulajdonságok kültéri használatnál. E termékek közül pedig kiemelkednek a dielektrikus tetőélprizmával ellátott X szériás Monarch távcsövek , melyek nagy nagyítás esetén is élénk és természetes színeket mutatnak és nagy felbontású, éles képet adnak.

  A Pentax vadásztávcsövei között a DCF a felső, míg a Papillo és a PCF a közép kategóriás piacot célozza. Érdemes még megemlíteni a Konus vadásztávcsöveit is, melyek között rengeteg praktikus, vízálló típust találhatunk.

  Hajós távcsövek

  Hajózáskor teljesen más elvárásokat támasztunk egy távcsővel szemben, mint más környezetben. A folyamatos mozgás, nedvesség vagy a nagy szél speciális távcsöveket követelnek . Ezért, azok, akik hajózáshoz szeretnének távcsövet, ajánlott a kifejezetten erre a célra fejlesztett keresőtávcsövet vásárolniuk. A távcsöveink között talál víz- és páramentesítettet és iránytűvel felszereltet is. A hajózásra fejlesztett távcsövek jó kontrasztot biztosítanak minden időben, a speciális szemkagylók megfelelő védelmet nyújtanak az erős szél és napsugárzás ellen, ergonomikus vázuk illetve állítható tartószíjuk a biztonságos fogást biztosítják. Távcsöveink közül a Nikon EDG DCF szériás távcsövei rendelkeznek a legkomolyabb paraméterekkel.

  Sport távcsövek

  Sportoláshoz is érdemes a hagyományostól egy kicsit eltérő szempontok alapján válogatni. Válogathatunk kifejezetten sport távcsövek közül a Nikon és a Pentax termékei között. Ezek önmagukban is jól teljesítő távcsövek, azonban tervezésükkor külön figyelmet fordítottak a sportolásból adódó kihívásokra. Ezért a sport távcsövek között találhatunk vízállót, ütésállót vagy rázkódásmentes tartásút is. A sport távcsöveknél általában külön figyelmet fordítanak arra is, hogy könnyen hordozható legyen, ezért a legtöbb közülük jól összecsukható.

  Turista távcsövek

  A turista távcsövek között kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeznek a Nikon és az Olympus strapabíró, sokoldalú és mindenki által könnyen kezelhető távcsövei. Ez azonban egy széles kategória távcsővel találkozhatnak, változatos árakkal és paraméterekkel, aminek köszönhetően bárki kiválaszthatja a neki megfelelőt.

  Megfigyelő távcsövek

  A megfigyelő távcsövek közül a legkomolyabbak a Pentax DCF ED távcsövei, illetve a Nikon HG L DF és E II szériás eszközei.


  24 termék
  Leica távcsövek
  40 termék
  Minox távcsövek
  96 termék
  Nikon távcsövek
  34 termék
  Yukon éjjellátók
  12 termék
  Pulsar éjjellátók

  Webáruház készítés